SharePoint Development – prvi stiki

Vse se je začelo pri PHP, nadaljevalo na ASP, na hitro obdelalo goli ASP.NET, navduševalo nad ASP.NET MVC – človek bi si mislil da je to tisto pravo.
Saj bi bilo, če bi ne spoznal na podjetju Hidria platformo SharePoint, ki pa je na prvi pogled dokaj nezanimiva, nekaj primerljivega z Joomlo in ostalo podobno navlako.

Sam SharePoint v svoji osnovi, zapakirani v paket SharePoint Server [plačljiv] ali SharePoint Foundation [zastonjski] pravega programerja obda z občutkom, da je zaprt v sobi 2×2 metra, kjer lahko naredi zgolj nekaj gibov in še to na zelo omejen način – ali drugače povedano, programer z načelom “Vse se da narediti, samo če se hoče” bo zgolj ob SharePoint osnovi doživljal močne glavobole in velike živčne zlome zaradi 100 in ene omejitve oz. pomankljivosti kot so npr. nepregledne in zgolj za osnovno uporabo namenjene Liste in Knjižnice, omejeno povezovanje med njimi, osnovni Koledarji in Taski itd.

K sreči lahko tudi v tem primeru na pomoč priskoči vedno univerzalni Visual Studio, ki v navezi s SharePointom tvori za programerja pravi peskovnik – SharePoint Development.
Enostavno, prilagodljivo, razširljivo brez omejitev, pa tudi sam poizvedovalni jezik CAML, ki ga uporablja SharePoint ni tako mimo kot na prvi pogled mogoče izgleda.

Že sam nabor vseh programskih knjižnic (tako client kot server side), ki so za namene SharePointa spisane za Visual Studio, je ogromen in daje občutek, da je tu zadaj morje stvari, ki se jih da z njimi početi. Od samih definicij List-ov, Site-ov in ostalih primarnih podatkovnih struktur SharePointa, uporabe statusne vrstice, validation toolsov do prilagodljivih prikazov (Web Part-ov), Workflow-ov, exportov iz SharePointa (Business Data Connectivity Model) itd.

Z vsem tem pridobimo tudi zelo pomembno enostavno prenosljivost spisanih funkcionalnosti med različnimi SharePoint strežniki zgolj s kopiranjem Visual Studio projekta na drug SharePoint strežnik, spremembo imena strežnika in deploy-anjem nanj.

Kot uvod naj bo to s strani SharePoint Development-a dovolj, spodaj pa prilagam še sliko ali dve.

Lep pozdrav!
Gašper Rupnik

{End.}

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: