SharePoint Framework – odprta in povezljiva platforma

Microsoft je 4. maja ob javni razgrnitvi SharePoint Serverja 2016 predstavil obilico novosti, ki bodo oblikovale prihodnost te platforme. Tokrat ne samo ‘cloud-first’, ampak tudi ‘hybrid’, ‘open’ in ‘mobile-first’. Cilj je uporabnikom, skupinam in organizacijam ponuditi še boljše in inteligentnejše iskanje, deljenje in upravljanje vsebine od vsepovsod, na vseh napravah.

sl1

Če se je do sedaj veliko govorilo predvsem o hibridnem SharePointu, so bile tokrat predstavljene še nekatere druge radikalne tehnične novosti, ki v prihodnjih mesecih definitivno prinašajo novo uporabniško in razvojno izkušnjo: SharePoint mobile app, Modern team sites, Microsoft Flow, PowerApps integration in nenazadnje SharePoint Framework. Malo več o slednjem v nadaljevanju.

SharePoint Framework – v prihodu je nov open-source model za razvoj SharePoint rešitev (poletje-jesen 2016). Vsi ki ste že razvijali SharePoint rešitve v preteklosti, prevelika skrb je odveč. SharePoint Framework ne zamenjuje ničesar obstoječega. Še vedno ostajajo stari WSP solutioni in SharePoint Add-in model. Prinaša zgolj učinkovitejši način interakcije s SharePointom.
Dejansko gre za Web Stack. Prvič odkar obstaja SharePoint, lahko govorimo o tem, da bo mogoče SharePoint rešitve razvijati in testirati na katerikoli platformi. Torej ne več zgolj Visual Studio in .NET na sistemu Windows, ampak uporaba SharePoint Framework z Visual Studio Code tudi na OS X.
Kodo projekta, pripravljenega iz Yeomanom, je mogoče v fazi razvoja testirati z Gulp avtomatizacijami kar v t.i. SharePoint Workbenchu (v ozadju je seveda še node.js, nismo odvisni od IIS). Ta faza zato poteka v primerjavi z razvojem in deployem starih WSP solutioni svetlobno leto hitreje. Na koncu z Gulpom vse skupaj še zapakiramo in pripravimo za deploy. Ko delamo v Workbenchu, poteka delo neodvisno od SharePointa – vse dokler ne potrebujemo njegove dejanske vsebine. V tem primeru je možno uporabiti dummy podatke ali pa Workbench uploadati na Office 365.

sl2

Uporabljamo lahko katerikoli client-side UX framework, baziran na JavaScriptu (npr. SharePoint REST API v kombinaciji z Angularjem, povezava na poslovne sisteme z Reactom na odjemalčevi strani in Web API-jem na strežniški strani ali uporaba Knockouta za komunikacijo z Node.js API-ji na strežniški strani.
Framework omogoča izgradnjo Client Web Partov, Client-Side aplikacij, SharePoint Webhooksov (novi event receiverji), uporabo File API preko Microsoft Graph in še in še.
Trenutni Team Site-i so sicer dobri, ampak jih je težje prilagajati – potrebni injectioni client side kode. Nov Team Site, ki prihaja, je zgrajen na novem Frameworku. Struktura strani je razdeljena na t.i. Chrome del (glava/noga), ki je namenjen določenim funkcionalnostim kot so Data Brokerji, Cache, Authentication, Telemetry itd. Osrednji del je page body, v katerega lahko dodajamo svoje web parte. Uporabljajo se t.i. Canvas-i (zamenjava za stare Web Part Zone). Nova SharePoint Publishing stran izkorišča vse prednosti novega modela in omogoča tudi uporabniku enostaven Inline Editing.

sl3

sl4

Še nekaj pomembnih dejstev:

  • Nove Client Web Parte se bo lahko dodajalo tudi na stare Team Site, ki smo jih bili vajeni do sedaj – normalno preko WebPart importa. Obratno to ne bo šlo -> stari Web Parti ne gredo na nove strani.
  • Client Web Parti imajo nov Property Pane, ki ga je mogoče urejati tudi na starih Team Site-ih.
  • Nove strani se bodo nahajale v posebnih knjižnicah – ne bo jih možno dodati v obstoječe ‘Site Pages’ knjižnice.
  • Novi SharePoint Framework bo na voljo tudi za SharePoint On-Premise.
  • Preferira se uporaba TypeScripta.

Zakaj vse te spremembe? Microsoft na SharePoint področju pripravlja velike spremembe v smeri modernega client-side spletnega razvoja. Obetajo se boljši časi ne samo za končne uporabnike, ampak tudi za nas – SharePoint programerje.

Lep pozdrav!
Gašper Rupnik

{End.}

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: